CE a adoptat Orientări privind contractele colective de muncă ale persoanelor care desfășoară o activitate independentă fără angajați

Comisia Europeană (CE) a adoptat Orientările privind aplicarea legislației UE în materie de concurență în cazul contractelor colective de muncă, referitoare la condițiile de muncă ale persoanelor care desfășoară o activitate independentă fără angajați, a anunțat Executivul comunitar, într-un comunicat. „Orientările clarifică situațiile în care anumite persoane care desfășoară o activitate independentă își pot uni forțele pentru a negocia în mod colectiv condiții de muncă mai bune, fără a încălca normele UE în materie de concurență”, se menționează în comunicat.

„S-ar putea ca unele persoane care desfășoară o activitate independentă în economia digitală și în afara acesteia să nu fie în măsură să își negocieze individual condiții de muncă adecvate, confruntându-se, prin urmare, cu condiții de muncă dificile. Unirea forțelor pentru a purta negocieri colective poate fi un instrument puternic de îmbunătățire a acestor condiții. Noile orientări urmăresc să ofere securitate juridică persoanelor care desfășoară o activitate independentă fără angajați, clarificând situațiile în care dreptul concurenței nu împiedică eforturile acestora de a purta negocieri colective pentru o obține condiții de muncă mai bune”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al CE, responsabilă pentru o Europă pregătită pentru era digitală și comisar pentru concurență. 

Orientările privind contractele colective de muncă

Articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”) interzice acordurile între întreprinderi care restrâng concurența. Deși contractele colective încheiate între angajatori și lucrători nu intră sub incidența normelor UE în materie de concurență, persoanele care desfășoară o activitate independentă sunt considerate „întreprinderi” și, prin urmare, riscă să încalce normele în materie de concurență atunci când poartă negocieri colective cu privire la onorariile lor sau la alte condiții comerciale. Prin urmare, deseori persoanele care desfășoară o activitate independentă nu sunt sigure dacă își pot negocia în mod colectiv condițiile de muncă.

Orientările se aplică persoanelor care desfășoară o activitate independentă fără angajați și care lucrează pe deplin pe cont propriu și nu angajează alte persoane. 

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.

ce-a-adoptat-orientari-privind-contractele-colective-de-munca-ale-persoanelor-care-desfasoara-o-s16349

Leave your comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree