Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 21 decembrie 2020

Comisia Europeană propune modificarea procesului decizional privind interpretarea unitară a normelor TVA

La 18 decembrie a.c., Comisia Europeană a înaintat o propunere de actualizare a procesului decizional ce stă la baza interpretării normelor TVA. Această propunere, care face parte din Planul de Acțiune al CE din 15 iulie 2020, se axează pe Directiva TVA (Directiva 2006/112/CE) și are ca obiectiv înființarea unui comitet care va supraveghea adoptarea de către CE a unor acte de punere în aplicare în domeniul TVA. Așa-numita procedură de comitologie se va aplica doar în legătură cu un set restrâns de norme care implementează prevederile Directivei TVA, pentru care este necesară o interpretare comună.

Președinția portugheză la Consiliul UE nu va renunța la propunerea CbCR

Conform informațiilor vehiculate recent în mass-media, președinția portugheză la Consiliul UE, al cărei mandat va începe la 1 ianuarie 2021, își propune să ajungă la un acord în privința propunerii privind raportarea publică pentru fiecare țară în parte (CbCR). Mai mulți europarlamentari au solicitat președinției germane la Consiliul UE să includă această propunere pe agenda Consiliului Concurenței și au solicitat recent același lucru din partea viitoarei președinții portugheze. Europarlamentarii consideră că, din moment ce Austria și-a schimbat punctul de vedere în privința propunerii, se poate întruni majoritatea necesară pentru adoptarea acesteia în cadrul Consiliului Concurenței.

CJUE: Furnizarea de energie termică membrilor săi de către o asociație de proprietari face obiectul TVA

La 17 decembrie a.c., Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat că Directiva TVA exclude legislația națională care scutește de taxa pe valoarea adăugată furnizarea de energie termică de către o asociație de proprietari membrilor săi. O asociație de proprietari și coproprietari de unități rezidențiale operează o unitate de cogenerare aflată pe un teren aparținând membrilor săi (WEG Tevesstraße) și furnizează energia electrică produsă unei companii de distribuție a energiei, iar energia termică produsă este furnizată membrilor săi. Autoritatea fiscală locală a refuzat deducerea TVA pe motiv că furnizarea de energie termică de către o asociație membrilor săi reprezintă o tranzacție scutită de TVA în temeiul legislației germane privind impozitele pe cifra de afaceri. Finanzgericht Baden-Württemberg (Instanța fiscală din Baden-Württemberg, Germania), luând cunoștință de acțiunea înaintată de WEG Tevesstraße, a informat CJUE, care a confirmat  că în această cauză se aplică Directiva TVA și că furnizarea de energie termică reprezintă o livrare de bunuri care face obiectul TVA.

Acord între TAXUD și WCO în privința laboratoarelor vamale

La 14 decembrie a.c., Gerassimos Thomas (directorul general al Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală – DG TAXUD) și Kunio Mikuriya (secretarul general al Organizației Mondiale a Vămilor – OMV) au semnat un acord prin care Rețeaua europeană a laboratoarelor vamale (CLEN) a fost recunoscută drept Rețeaua regională de laboratoare vamale a OMV pentru Europa. CLEN are rolul de a asigura  că laboratoarele vamale au capacitatea de a analiza toate tipurile de bunuri și de a oferi o opinie științifică bine fondată. CLEN organizează și seminare, cursuri de formare, teste pentru evaluarea performanței laboratoarelor și gestionează o bază de date utilizată de laboratoarele vamale în activitatea lor zilnică.

Italia și Regatul Unit vor prezida G20 și G7

De la 1 ianuarie 2021, două state europene, Regatul Unit și Italia, vor deține președinția G7, respectiv G20. Prim-ministrul Boris Johnson a declarat că Regatul Unit va profita de președinția la G7 pentru a remedia dezacordurile cauzate de pandemia globală de COVID-19. Agenda președinției italiene la G20 se va axa pe trei piloni: oameni, planetă și prosperitate. Aceasta se va concentra pe eradicarea sărăciei și combaterea inegalității, promovând o tranziție spre energii regenerabile și o redresare ecologică. Președinția italiană va pune accentul și pe utilizarea instrumentelor digitale pentru a asigura prosperitate și o mai bună calitate a vieții, reducând discrepanța digitală, promovând dezvoltarea infrastructurală și ridicând nivelul de competență digitală la scară largă.

(Copyright foto: ETAF)

etaf-1-300×146