Potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament, instituțiile și autoritățile publice vor fi obligate să accepte și plata cu cardul efectuată online

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, act normativ care, în esență, prevede introducerea obligației operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publică și a instituțiilor și autorităților publice de a accepta, pe lângă plata fizică cu carduri de debit, de credit sau preplătite, și plata cu carduri efectuată online. Astfel, potrivit actului normativ, „operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile și autoritățile publice definite de Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare și de Legea nr. 273/2006, privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de modul de finanțare și subordonare, care încasează impozite, taxe, contribuții, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități, tarife, alte obligații de plată, și sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligația să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS, cât și prin aplicații care facilitează acceptarea plăților electronice”.

De asemenea, potrivit noii legi, persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, așa cum acestea sunt definite de OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează anual încasări, cu numerar sau prin intrumente de plată, de cel puțin 30.000 euro în echivalent lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice. Prin activitatea de prestări de servicii, în sensul acestei prevederi, se înțelege operațiunea definită la art. 271 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Obligația de acceptare de către persoanele juridice menționate a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare se naște începând cu trimestrul următor celui în care încasările au depășit pragul de 30.000 euro. Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului în lei este cel comunicat de BNR în ultima zi a anului precedent. În cazul în care, timp de doi ani consecutivi, pragul menționat nu a fost depășit, entitățile respective nu mai au obligația de acceptare a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare.

Citește mai multe în CECCAR Business Magazine.

potrivit-unui-proiect-de-lege-adoptat-de-parlament-institutiile-si-autoritatile-publice-vor-fi-obligate-s14778