Sprijin în valoare de 300 de milioane de euro pentru sectorul agroalimentar, prin microgranturi și granturi pentru capital de lucru

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va finanța, prin Programul Operațional Competitivitate, microgranturi și granturi pentru capital de lucru în valoare de 300 milioane euro pentru sectorul agroalimentar, ca urmare a adoptării de către Guvern a OUG nr. 61/2022 (publicată în Monitorul Oficial nr. 458 din 6 mai 2022), care reglementează acordarea acestui sprijin.

Finanțările sunt acordate în contextul în care sectorul agroalimentar a fost semnificativ afectat de criza economică generată de pandemia COVID-19. Măsura face parte din pachetul „Sprijin pentru România”, adoptat de Guvern în vederea atenuării efectelor negative ale crizei economice atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru populație.

Pentru acordarea de microgranturi este alocată suma de 50 milioane euro, iar pentru granturi pentru capital de lucru este prevăzut un buget de 250 milioane euro.

Microgranturile vor fi acordate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), administrator al schemei de ajutor de stat, în parteneriat cu Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Valoarea microgranturilor va fi de 5.000 euro, iar acestea vor putea fi contractate de microîntreprinderi, IMM-uri, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Cererile de finanțare depuse în cadrul apelurilor de proiecte sunt selectate la finanțare în ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate stabilite în Ghidul solicitantului aprobat prin ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în limita fondurilor alocate.

Citește mai multe în CECCAR Business Magazine.

afir-ghidul-solicitantului-pentru-submasura-91-infiintarea-grupurilor-de-producatori-in-s15014